2001 Eerste zeer geslaagde deelname           

Marc Seyen en Nancy vertelden het volgende: het was de eerste keer dat wij meededen.  Wij kenden Open Tuinen en hebben zelf al heel wat tuinen

bezocht.  We hoopten vooral veel te leren van de bezoekers.  We waren nieuwsgierig naar hun reacties.  Tot nu toe dachten wij echter altijd dat wij nog niet klaar waren om onze tuin open te stellen voor vreemden.  We hebben echt lang getwijfeld.  Door het idee om mee te doen, zijn we dan ook extra gaan werken in onze tuin: meer kleur, hier en daar groepjes planten aanpassen.
In veel tuinen zie je kamers.  Het doel is dat de tuin in elke kamer een verrassing inhoudt, dat je geen overzicht hebt over de gehele tuin.
In onze tuin kun je zoiets soortgelijks zien.  Door de diverse bouwwerken heb je geen onmiddellijk overzicht over het geheel: je moet van het ene naar het andere wandelen om daar weer een ander stukje tuin te ontdekken.
Het is ons zeer zeker meegevallen en we doen zeker de volgende keer terug mee.  Vrijhouden die datums dus!!!
We denken wel dat we het grote aantal bezoekers (circa 2500) ook te danken hebben aan de medewerking van de pers.  Een aantal kranten en evenzeer de televisie hebben mee reclame gemaakt.

                                        k        Klik op de afbeelding voor een groter formaat

 

Enkele voorbeelden hiervan zijn als eerste de grote krantenkop:


MIDDELEEUWSE TUIN DE BLIKVANGER IN GEEL-RAUWELKOVEN
RUÏNES ALS VERSIERING

Een buitenbeentje in het Open Tuinenaanbod van dit weekeinde is ongetwijfeld de Middeleeuwse tuin van Marc Seyen uit Geel-Rauwelkoven. 
Plantenfreaks zijn bij hen niet echt aan het goede adres, tenzij rotsplanten hun grote liefde zijn.  Blikvangers in zijn tuin zijn een aantal ruïnes die doen denken dat de heer des huizes meer een decorbouwer is dan een tuinfanaat.

 

Nog een voorbeeld van een grote krantenkop:

OPEN TUINEN 2001

Een buitenbeentje in het Geelse Open Tuinenaanbod is vast en zeker de middeleeuwse tuin van Marc en Nancy Seyen (Rauwelkoven 158).
Zij wonen in een modern ogende woning, een stijl die fel contrasteert met de tuin, waarin Marc eigenhandig een aantal ruïnes optrok en waarmee hij ook eerder al opviel in tuintijdschriften en zelfs op tv.
"The forbidden garden" staat er ter hoogte van de schijnbaar tot op de draad versleten tuinpoort op een naambordje te lezen.
Tuinliefhebbers die het alleen maar op bloemen en planten kijken begrepen hebben, riskeren er teleurgesteld buiten te gaan.  Wie houdt van rotsplanten allerhande en van monumentale middeleeuwse constructies is er echter aan het goede adres.  Precies om die reden voegt de tuin van de familie Seyen een meerwaarde toe aan het Open Tuinenaanbod.
Het geheel van eigenhandig gebouwde ruïnes oogt zowel spook-als sprookjesachtig.
"Het verleden heeft me altijd geboeid", legt Marc uit.  "Ik heb het gevoel dat het leven in de middeleeuwen veel boeiender was.  De dag van vandaag is de hele aardbol verkend, maar toen wisten de mensen dikwijls niet wat er achter het bos om te hoek te beleven viel.
Als we op reis zijn, laat ik ook geen kans voorbij gaan om een of ander ruïne te bezoeken".
Alle middeleeuwse toestanden in deze merkwaardige tuin zijn eigenhandig gebouwd.  Net als de imposante kruiken, die zowel de voor- als de achtertuin sieren.
De Franse witsteen oogt echt en oud, maar in feite is het allemaal nep.  Het zijn gewoon ytong-blokken die aan mekaar gekleefd zijn en in een kleedje van draad, jute en cement verpakt werden.  Sommige van die constructies zijn nog maar een jaar of vier oud, maar de roestige uitlopers van de ijzeren spijlers maken het allemaal heel echt en doen het heel oud lijken.
"De houten karren en andere attributen die het gazon sieren, zijn wel authentiek", zegt Marc.  "Zo'n dingen vind je op rommelmarkten, nog zo'n hobby van mij.
De rotsplantencollectie daarentegen is het terrein van mijn vrouw.  Veel onderhoud vraagt het niet, maar het oogt bijzonder mooi en natuurlijk".
Als het om contrasten gaat, durft Marc Seyen bijzonder ver te gaan.  Achter zo'n middeleeuwse ruïnemuur installeerde hij bijvoorbeeld een ultramodern jacuzzibad.  "Niks heerlijker dan daarin te liggen en naar de sterrenhemel te turen".droomt hij weg. 
Minder opvallend is zijn "werkkeet", die kunstig weggewerkt werd onder een met gras begroeide helling.  Via een bevloeiingssysteem wordt voor het nodige vocht gezorgd, terwijl de damhertjes in de tuin het gras kort houden.

 

TERUG NAAR OVERZICHT VERSCHILLENDE DEELNAMES OPENTUINDAGEN

TERUG NAAR OVERZICHT