TUININFO

ALGEMEEN                              

CREATIEF PAAR  
CONCEPT VAN DE TUIN
HOE HET ALLEMAAL BEGON          
ONZE EERSTE BLIK OP DE TUIN: KUNSTMATIG OUD
ULTIEME WENS
JACUZZI
TOEKOMSTPLANNEN

FOLLIES

ALGEMEEN: MALLIGHEDEN IN STEEN
FOLLIES IN BELGÏE EN NEDERLAND

FOTO'S

ALLERLEI

 

 

 

CREATIEF PAAR

We werpen een  eerste blik op de zéér bijzondere tuin van Marc Seyen, zijn vrouw Nancy en hun zoon Zeb.  Dit echtpaar heeft zich zo'n tiental jaar geleden gevestigd in Rauwelkoven in Geel en voelen zich daar ook duidelijk heel goed.  Dat blijkt vooral aan hun verhalen en de volledige omgeving in en om het huis.  De woning van dit gezin ziet eruit als zovele andere, gebouwd in de tachtiger jaren met in de voortuin een groot vlak bodembedekkers en centraal vier immense kruiken.
Van zodra de deur opengaat wordt duidelijk dat hier creatieve mensen wonen.  In de hal een overvloed aan tekeningen - door Marc gemaakt tijdens een opleiding tekenkunst - en knutselwerken van zijn vrouw.  Ook elders in het huis bulkt het van eigen creaties.
Marc maakt al heel snel duidelijk dat hij er niet van houdt om platgetreden paden te volgen.  "Vandaar het steeds willen experimenteren met goedkope, vaak verloren materialen en het gedurfd anders doen".
Zo heeft hij waar anderen een eetkamer hebben, een groene oase gemaakt. Daar waar je normaal een buffetkast, tafel en  stoelen verwacht is een heuse plantenhoek gerealiseerd met rotspartij, vijver en goudvis incluis.

                                               

 

CONCEPT VAN DE TUIN

De mensen komen binnen en staan onmiddellijk voor een eerste ruïne met een poort.  Vandaar heb je uitzicht op een andere ruïne midden in de tuin.  Maar aan de zijkant is een aantal bergplaatsen weggewerkt ook weer achter een ruïne.  Nog verder naar achteren is een berging weggewerkt achter weer een ruïne. 
En het schuilhok van onze twee herten is verborgen onder een hellend vlak van gras.

 

 

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Hoe komt iemand er nu bij namaakruïnes in zijn tuin te plaatsen?
Marc vertelt dat het allemaal begonnen is met zijn plafond.  Dit volgt schuin de helling van het dak mee.
Toen ze pas hadden gebouwd, zaten ze met een hoog spierwit plafond dat geschilderd moest worden.  In de toekomst zou dat karwei alsmaar lastiger worden.  Toen is hij beginnen  nadenken over een soort definitieve afwerking, zodat het plafond voor de rest van zijn leven "af" zou zijn.  Een houten plafond zoals iedereen heeft, vond hij maar niets, dus maakte hij stenen na in de stijl van de middeleeuwse burchten.  Van piepschuimblokken.  Dat was dan het begin.
Ruïnes hebben Marc altijd al geboeid.  Toen hij vroeger op reis ging, interesseerden hem vooral de plaatsen waar hij ruïnes kon bezoeken.  Hij probeert geen stijlen na te bootsen.
Het sobere, robuuste van de vroeg-middeleeuwse stijl vind hij heel aantrekkelijk.  Hij volgt zijn eigen ingevingen.

 


 

 

ONZE EERSTE BLIK OP DE TUIN: KUNSTMATIG OUD

Vanuit de keuken, waar de eettafel passend en stijlvol ingewerkt werd, is de uitkijk op de tuin heel bijzonder.
Toen hij binnen uitgewerkt was, moest hij wel iets uitdenken om in de tuin te gaan doen, zegt Marc zelf.
Hij heeft het niet zo op de moderne wereld en denkt dat het vroeger beter was.  Vandaar dat hij een stap wilde terug zetten in de tijd.  De idee om "antieke muren" op te richten was snel geboren, maar minder snel gerealiseerd.
Elk gerealiseerd tuinidee startte met een gedetailleerde tekening.  Marc toont er één.  Een architectentekening is er niets tegen.
Een ganse winter lang maakt Marc zijn belangrijkste bouwstenen.  Het zijn op maat gezaagde ytongblokken die bekleed worden met gaas en in cement gedrenkte jutedoeken.  De finishing touch komt er door het bespuiten met drie verschillende verfkleuren.  Eens afgewerkt lijkt het verweerde Franse zandsteen te zijn. 's Zomers wordt er gebouwd.
Een hobby die parallel ontwikkeld werd is het bezoeken van de antiekmarkten en uitverkopen.  Daar kan hij veel dingen vinden die zijn creaties nog meer bijzonder maken, vertelt Marc.  Het blijkt te gaan om oude, waardeloze voorwerpen die tegen de ruïnemuren gezet worden en een kar die het grasveld siert.  De roestige stalen poorten en de verweerde houten deuren blijken niet tot zijn aankopen te horen.  Die heeft hij enkele jaren geleden zelf gemaakt met gewone materialen.  Het enige dat er oud aan is, zijn de sloten en de spijkers.

 

 

 

 

ULTIEME WENS

Waar haalt Marc eigenlijk al die wijsheid en inspiratie vandaan? In boeken over kastelen en andere oude gebouwen, vertelt Marc ons. 
Marc zijn grote droom is deze bezigheid uitoefenen als beroep.
Als decorbouwer zou je zoiets misschien kunnen doen, zegt hij, maar hij is ervan overtuigd dat de tuintrend langzaam in deze richting aan het bewegen is.  In de tuinen gaat steeds meer aandacht naar detail en naar sfeer.
Hij zal de eerste tijd nog niet stilvallen, want zijn eigen tuin biedt nog flink wat ruimte en ideeën zijn er nog in overvloed.  Zijn vrouw Nancy laat hem begaan.  Echt helpen doet ze niet.  "Hem aanmoedigen wel".  Het blijkt dat haar tuinactiviteiten zich voornamelijk beperken tot het meehelpen in het gewone tuinonderhoud.  Marc waardeert het enorm, want dat geeft hem extra tijd om te bouwen.

 

 

JACUZZI

Achter in de tuin heeft Marc zijn werkhuis.  Maar opvallen doet het niet omdat het verstopt werd onder een met gras begroeide helling.  Een ingenieus, ook al zelfgemaakt bevloeïngssysteem zorgt ervoor dat het gazontapijt ook daar mooi groen oogt, terwijl damhertjes het beter millimeteren dan gelijk welk grasmachine.
Als het op contrasten aankomt, durft Marc Seyen heel ver gaan.  Achter zo'n ruïnemuur installeerde hij bijvoorbeeld een ultramodern jacuzzibad om er samen met zijn vrouwtje Nancy, languit van de sterrenhemel te genieten.

                   

 

TOEKOMSTPLANNEN

Hij zou nog heel graag een vijver aanleggen tegen één bepaalde ruïne, maar dan eentje zonder planten of fontein, die de ruïne weerspiegelt in het water.  Rimpelloos water.
En waar nu de ren is voor de herten, zou hij later een wilde tuin willen aanleggen, een "kleine wildernis" en dààr een ruïne bouwen in het kniehoge gras!